De stuurpomp, opbrengst en druk...

"Met meer toeren werkt de bekrachtiging wél"

Niet altijd is het even helder wat er nu mis is aan het systeem, is het nu de stuurpomp die niet genoeg opbrengst heeft of is er iets mis met het stuurhuis?

 

U mag stellen dat zodra de stuurpomp 1500 toeren maakt, deze zijn maximale capaciteit levert.
Let hierbij ook op de pulley-verhouding.

U kunt dus zeggen dat de pomp niet goed is als u een verschil in bekrachtiging merkt tussen zeg, 1700 en 4000 toeren, de pomp zou in goed conditie namelijk hier geen verschil meer moeten laten zien. Je kan ook aan de auto meten; een stuurpomp heeft de drukbegrenzer in de pomp zitten; rechtstreeks op de pomp een drukmeting doen is eenvoudig.

foto: drukmeting bij Volvo XC90

Een auto die zwaar stuurt...

Dit kan verschillende oorzaken hebben, terwijl de meeste mensen beginnen met het vervangen van de stuurpomp. Maar wat nu als dat al is gedaan? Verliezen we het vertrouwen in de kwaliteit van de (revisie) stuurpomp, of gaan we verder zoeken, maar ook verder meten?

Vervangen kan iedereen, de truc is om in één keer de probleem veroorzaker te pakken! Hoewel deze meting doorgaans te kostbaar is gezien de tijd die ermee gemoeit is, kan er veel winst gehaald worden met eerst even verder kijken. Een auto die zwaar stuurt heeft een te hoog verbruik, of een te lage olie opbrengst, of te lage druk, of er is sprake van lucht in het systeem.

vragen als :

  • Stuurt de auto 's morgens bij de eerste start na een paar uur rust beter dan na 5 minuten rijden?
  • Is er verschil tussen koud en warm systeem?
  • Ziet u lucht in het systeem? > vaak niet een capuccino schuimlaag op de olie, maar hele kleine deeltjes in de olie, te zien met een LED-lampje in het reservoir schijnend.

 

Eenvoudige test: markeer met een stift het niveau op het reservoir (koude motor) ga nu eventjes sturen, niet het systeem echt opwarmen�. Een beetje wild sturen en kijk of er niveauverschil ontstaan is. (3 minuten op de plaats sturen) Zo kunt u zien of er lucht in het systeem gezogen wordt.

© 2013 - 2025 Hydroline | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel